Toplotna pištola

  1. Zaščita pred preobremenitvijo

    Morda o tem ne razmišljate preveč, toda upoštevajte, da se toplotna pištola lahko hitro pregreje. Vročina se odbija od obdelovane površine nazaj proti pištoli. Na srečo so toplotne pištole večinoma zaščitene, sicer bi se lahko pregrele, še preden bi to opazili, in nastala bi škoda.

    Večina toplotnih pištol je opremljena s toplotno zaščito ali stalnim krmiljenjem toplote. Mehanizem krmili največjo temperaturo, tako da izklopi glavni grelni element, ko se orodje pregreje, ventilator pa deluje naprej, da ohladi motor. Ko je dosežena običajna temperatura, se grelni element samodejno znova vklopi. Tega niti ne opazite, zato lahko nemoteno delate.

    Nekatere toplotne pištole so opremljene z elektronskim krmilnikom, ki zagotavlja stalno temperaturo. Zaščita pred pregrevanjem se samodejno krmili, zato lahko uporabljate tudi šobe z majhnim premerom za različne vrste spajkanja, razspajkanja in varjenja. Elektronika krmili največjo temperaturo, tako da samodejno zmanjša temperaturo, ko se orodje začne pregrevati, ne da bi to sploh opazili.